top of page
  • Foto van schrijverLinda - Goed Geschreven

Ben jij ik of wij?

Bijgewerkt op: 6 aug. 2020


Je begint je bedrijf en alles gaat vorm aannemen. Je bedenkt een naam, een logo en natuurlijk moet er ook een website komen en de bijbehorende sociale mediakanalen zoals Facebook en Instagram, misschien zelfs nog een LinkedIn profiel. Als je het helemaal goed aanpakt, neem je direct een tekstschrijver in de arm voor je webteksten en je storytelling. Of ga je misschien eerst zelf proberen te schrijven? Ook goed, dan bel je mij gewoon later ;)


Maar welke vorm kies je?

Ga je voor "Ik" of "Wij"? Ik vertel je de do's en don'ts

Ik zou je willen aanraden: wees eerlijk en zeg het zoals het is.


Het is heel verleidelijk om in "we" en "wij" te praten en schrijven, omdat dat impliceert dat je groot bent en misschien daardoor voor grote bedrijven aantrekkelijker. Het geeft ook iets meer body aan je bedrijf en je zou kunnen denken "fake it, till you make it" dus ik doe gewoon alsof ik groot ben.


Jij bent de kracht van jouw bedrijf Maar laten we eerlijk zijn, als jij degene bent die het bedrijf vertegenwoordigt, die de eigenaar is en die al het werk doet, waarom zou je je dan groter voordoen als dat je bent.

Jij bent toch juist de spil en de kracht van jouw bedrijf? Daar moet je trots op zijn.

Mensen kiezen jouw bedrijf omdat JIJ het runt en allemaal doet. Omdat ze kiezen voor jouw stijl, vakmanschap, producten of inzet.

"Wij" lijkt veiliger, totdat je door de mand valt

Als jij voor "wij" kiest, zegt dat dus eigenlijk meer over jou zelf, als over jouw klant. Het vertelt hoe jij hoopt dat anderen jou zien. Jij wil graag dat anderen denken dat jij groot bent en veel aankan. Jij wilt graag serieus genomen worden, maar tegelijkertijd wil je je eigenlijk ook verschuilen. Want "we" en "wij" klinkt wel lekker veilig. Zowel voor jouw klant als voor jou.


Verschuil jij je achter "wij"? Als jij een keer ziek bent of op vakantie gaat, kan een ander jouw taken overnemen, tenminste... dat denkt jouw klant. En als jij op een fout gewezen wordt, kun je altijd nog een ander uit het "wij" team de schuld geven, tegenover jouw klant.

Jij weet zelf echter als de beste, dat er helemaal geen anderen zijn. Wij is dus eigenlijk gewoon "jij".


En er komt natuurlijk een dag dat jouw klant dat gaat merken, dat er helemaal geen "wij" is en dat jij gewoon jij bent. Het effect wat je in eerste instantie dacht te bereiken door je groot voor te doen, smelt nu als sneeuw voor de zon en eigenlijk kleineer jij jezelf en je bedrijf omdat je overdreven hebt.

Wil jij laten zien dat jij alles aankunt?

Om jouw klant een vertrouwd gevoel te geven kun je beter zeggen dat je samenwerkt met anderen. Dat je sommige werkzaamheden uitbesteed of dat je jouw klant kunt doorverwijzen naar getalenteerde ondernemers die jij een warm hart toedraagt en waar jij goede ervaringen mee hebt. Je zou zelfs deze mensen met naam en toenaam kunnen vermelden op je website en zo laten zien dat jij er niet alleen voorstaat als je een keer ziek of op vakantie bent.


Vertel zoals het is, dat jij een "ik" bent en wees er trots op dat JIJ jouw bedrijf bent.

Als als jouw website nog steeds in de "wij" vorm is en je bent gewoon een hardwerkende zzp-er, kruip dan nu direct achter je desktop en ga snel jouw teksten aanpassen;)

Zie je het niet zitten om dat zelf te doen? Neem dan contact op met mij, dan fiks ik dat klusje voor je. Dan kan ik meteen je teksten even onder handen nemen om er een mooi vloeiend geheel van te maken, zodat jouw klant direct weet dat hij/zij een goeie aan jou heeft en vol vertrouwen met jou in zee kan gaan.

178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page