top of page
  • Foto van schrijverLinda - Goed Geschreven

Copy Cats & Plagiaat


Stel dat jij coach bent en dat jij een cursus, training of traject geschreven hebt. Je hebt er maandenlang keihard aan gewerkt. Eindelijk ga je lekker verkopen en wordt jouw programma door velen bekeken, gedownload, opgevolgd en uitgevoerd. Missie geslaagd!!


Totdat je wordt aangesproken door één van je vaste volgers of misschien zelfs een klant die jouw traject al heeft gevolgd, dat er iemand anders is die nagenoeg hetzelfde doet en aanbiedt als jij. Die jou zelfs zo goed kopieert dat er verwarring ontstaat of jij het nu bent of niet.

Je gaat zelf op onderzoek uit en dan blijkt dat je een copy cat hebt…

Er is iemand die op sociale media jouw teksten gebruikt, of delen daarvan. Die (bijna) dezelfde training of cursus lijkt te hebben geschreven, jouw stijl imiteert, jouw bewoordingen gebruikt en zelfs dezelfde hashtags opsomt als jij.

Help! Wat doe je dan?

Waarschijnlijk ga je degene van dat andere account eerst vriendelijk vragen of die zijn of haar teksten aan wil passen, maar de kans is groot dat deze persoon dit natuurlijk niet zomaar gaat doen. De beste optie is om direct een jurist in de arm te nemen en dit op hoog niveau aan te pakken en uit te spelen. Maar leuk is dit niet, jij steekt je tijd, energie en geld vast liever in andere dingen.

Ga jij zelf schrijven en zoek jij voor de onderwerpen die jij beschrijft regelmatig informatie op, let dan goed op of jij zelf ook geen plagiaat pleegt.

Maar wat is plagiaat nu precies? Plagiaat is het letterlijk overnemen van stukken tekst, denkwijzen of een uitleg en dit door laten gaan als “eigen werk”, alsof je het dus zelf bedacht en geschreven hebt.

Plagiaat plegen is strafbaar en de geplagieerde kan jou vervolgen als deze ontdekt dat je teksten letterlijk hebt overgenomen, zonder aan bronvermelding te doen of zonder dat je dit vooraf gevraagd hebt. Meestal zul je eerst een vriendelijk verzoek krijgen om de betreffende teksten te verwijderen of duidelijk de bron te vermelden.

Citeren Als je wel letterlijk tekst die een ander geschreven heeft, mag overnemen, delen en publiceren, moet je de tekst tussen aanhalingstekens zetten én duidelijk de bron vermelden waar het vandaan komt of wie het geschreven heeft. Dit heet citeren en je vermeldt dan bijvoorbeeld de website, de schrijver, het boek of het artikel waar je de tekst van gekopieerd hebt. Als je de tekst via internet hebt gevonden vermeld je ook de link.

Maar zelfs als jij een bepaalde theorie in je eigen bewoordingen omschrijft, kun je in bepaalde gevallen worden beticht van plagiaat. Op het moment dat je kennis van iemand anders deelt, die jij niet zelf hebt ontdekt, omdat de “uitvinding” of de “wetenschap” door iemand anders is gedaan, en dit verwoordt, pleeg je al plagiaat. In zo’n geval moet je dus duidelijk vermelden dat dit niet jouw eigen ontdekkingen zijn, maar dat je bent “geïnspireerd door …” of “naar aanleiding van …” Voorbeeld: Je kunt dus niet de ontdekking van de gloeilamp in je eigen bewoordingen opschrijven en dan doen alsof jij zelf deze ontdekking hebt gedaan.

Maar wanneer is iets nu echt “gestolen”, want er zijn zeker op het gebied van coaching in allerlei branches, heel veel theorieën die nu eenmaal gewoonweg bij een specifieke branche horen en die je niet op 86 verschillende manieren kunt brengen of beschrijven. En dan lijken sommige teksten al heel snel erg hetzelfde.


Copyright

Je kunt op je website, en bij alle teksten die je publiceert natuurlijk wel een copyright vermelding plaatsen, maar dit is niet verplicht. Dan is het voor iemand die jou wil citeren makkelijker om jou op te sporen en toestemming te vragen, en is het duidelijker welke bron er bij het citaat vermeldt moet worden. Je maakt de ander er ook meer bewust van dat teksten niet zomaar zonder slag of stoot overgenomen mogen worden.


Hoe maak je een “copyright notice”? Je plaatst hiervoor onderaan de betreffende pagina of document het woord “copyright” of het © teken, het jaartal waarin de tekst geschreven is, en de naam, bedrijfsnaam of het pseudoniem van de schrijver. Bijvoorbeeld ©2020 Goed Geschreven Als je later de tekst nog eens wijzigt of aanvult, dan vermeld je ook dit jaartal erbij en wordt het: © 2020-2021 Goed Geschreven


En hoe maakt je nu het © teken? Je typt ( c ) en dan krijg je ©


Vind jij het nu allemaal heel ingewikkeld om jouw cursus, nieuwsbrief of mailing zo te schrijven dat je nergens beschuldigd van kan worden of ben je niet zo goed in het herschrijven van de informatie die jij jouw klanten mee wil geven? Neem dan contact met mij op, ik help je graag! Je kunt ook mijn blogs volgen of je inschrijven voor updates, zo leer je gaandeweg hoe je zelf beter kunt schrijven aan de hand van de tips die ik geef.





39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page