top of page
  • Foto van schrijverLinda - Goed Geschreven

Instinkers of uitblinkers?

Bijgewerkt op: 6 aug. 2020

Inmiddels slaat bij velen de verveling toe. We zitten in een intelligente lockdown en moeten ons aan allerlei regels en beperkingen houden, zodat corona niet de overhand neemt en bijvoorbeeld de zorg ontwricht.


Raadsels Op Facebook zie je nu overal raadsels opduiken om de quarantaine tijd een beetje te doden. Ook wel hersengymnastiek genoemd en iedereen heeft ondertussen wel een raadsel of instinker op zijn of haar tijdlijn voorbij zien komen, waarbij degene die dit plaatst, begint met te zeggen dat hij of zij de oplossing al weet, in de hoop dat er veel reacties op komen. Wie heeft het goed, maar vooral wie geeft het foute antwoord.

Het zijn vaak raadsels over dieren, stopcontacten en opladers of bijvoorbeeld eieren. Op het eerste gezicht lijkt het verhaaltje een rekensom en gaat iedereen massaal dieren tellen, optellen en vermenigvuldigen, en denkt niet na over wat 'ie nu precies leest. Dat besef komt pas als blijkt dat de uitkomst niet klopt.


De kunst is om goed te lezen, logisch te denken en na te denken over in welke tijd iets geschreven staat. Ook speelt interpunctie een belangrijke rol. Waar staat de komma en hoort het volgende stukje in de zin nu bij wat ervoor, of wat erachter staat?

In onderstaande stukjes ontbreekt de komma die voor meer duidelijkheid zou kunnen zorgen en speelt het feit dat ze vertaald zijn ook een grote rol. Het antwoord is dus niet eenduidig.1 konijn zag 6 olifanten op weg naar de rivier. 
Elke olifant zag 2 apen naar de rivier gaan. 
Elke aap heeft 1 papegaai in zijn handen. 
Hoeveel dieren gaan er naar de rivier?

Of:

Eén konijn zag zes olifanten terwijl hij naar de rivier ging.
Elke olifant zag twee apen richting de rivier gaan.
Elke aap heeft één papegaai in zijn handen.
Hoeveel "dieren" gaan er richting de rivier?

Instinkers? Als je bovenstaande stukjes leest, kun je je alleen al de eerste zin op drie manieren opvatten, namelijk: Ging het konijn zelf naar de rivier en zag hij olifanten? Zag hij olifanten die naar de rivier gingen? Of zag hij, terwijl hij zelf onderweg was naar de rivier ook nog eens olifanten die ook op weg waren naar de rivier??


Als je het raadsel bekijkt door een grammaticale bril en je spitst je op de tegenwoordige en verleden tijd, kom je op het volgende: Het konijn "gaat" niet naar de rivier, het konijn "ging" naar de rivier.

Elke olifant "zag" twee apen naar de rivier gaan, dus die apen "gaan" ook niet naar de rivier.

Conclusie: Er "gaat" dus helemaal geen enkel "dier" naar de rivier, er "gingen" alleen maar dieren naar de rivier. Dus is het antwoord "0".


Als je blijft rekenen zijn er ook diverse mogelijkheden, 4, 5 en 10. Afhankelijk van of het konijn nu zelf wél of niet ging of dat hij alleen de olifanten naar de rivier zag gaan. En zo worden er uiteindelijk tig antwoorden gegeven op een raadsel dat op het eerste gezicht een simpel rekensommetje leek.


Goed schrijven en de juiste interpunctie zorgen ervoor dat een tekst duidelijker wordt en ook goed gelezen kan worden. Het geeft aan welke stukjes van de zin bij elkaar horen, en wat er precies omschreven wordt, over welk stuk van de zin. Dit geldt met name heel erg voor onderschriften en voorwaarden. Als je dit niet secuur doet, kun je jezelf behoorlijk in de vingers snijden, omzet mislopen of zelfs verlies lijden.


In de praktijk: Iedereen heeft wel eens een kledingrek zien staan met daarbij de tekst: "Alle shirts € 25,--"

Iedereen weet dat er bedoeld wordt: Alle shirts op dit rek kosten € 25,-- per stuk, maar dit staat er niet!! Toch zijn er altijd grapjassen, mensen die alert zijn, die proberen of ze alle shirts in één koop kunnen meenemen voor € 25,--


Als jij nu voor jouw website, aanbieding of nieuwsbrief gaat schrijven, denk jij dan ook zo diep na over wat je precies schrijft? Of mensen jouw tekst op meerdere manieren kunnen lezen en interpreteren? Als jij hier niet zo goed in bent, of moeite hebt met interpunctie, lange of juiste korte zinnen, schakel dan eens een tekstschrijver in.

Je mag mij altijd bellen of mailen voor advies en via mijn website kun je zelfs gratis uitproberen wat het verschil kan zijn tussen jouw eigen geschreven tekst, en een tekst die ik voor je geredigeerd heb. Ik ben benieuwd!!
9.621 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page